beats by dre cheap

Svjetla Marakesa - Maroko

Moj prvi susret sa Marokom se desio u Kazablanci. Ne znam da li sam bila zanesena istoimenim filmom ili sam ocekivala barem malo orijentalne atmosfere, ali dozivjela sam potpuno razocarenje. Grad je izgledao evropski, siroke ulice, uzurbanost kao u bilo kojem drugom zapadnjackom gradu, klasicna arhitekture... Kako sam jos tu "ostavila" pasos, novcanik i sve druge neophodne sitnice bez kojih se covjek osjeca izgubljeno, i na jedivite jade izasla iz zemlje, rekla sam "e, ne bude Lys vise isla u Maroko". (Moji mili prijatelji su na to dodali da i ne nema potrebe da vise idem, jer su mi  tamo vec nasli zamjenu i jedna druga Lys se seta sa mojim bivsim dokumentima i identitetom)

Dvije godine kasnije, igrom prilika sam se ponovo nasla u Maroku, ovaj put u Marakesu, gradu na jugu, udaljenom od mora, za koji su mi se zakleli da nema veze sa Kazablankom.

Nisu me slagali: grad nikao medju crvenkastim padinama, suh, vreo, ziv. Visoki minaret, nasivan i cetvrtas, cudan nama naviknutim na tanka krhke minarete, dominiran grad. Veliki trg vrvi od svijeta; na desetinama tezgi improvizovani gastronomi nude meso sa rostilja, corbe, kus kus. Ljudi sjede za dugackim stolovima, jedu, teferica. Covjek se izgubi u labirintu ulicica u suku, gdje se turisti cjenkaju oko zutih babus papuca i vezene odjece. U jednom "muzeju" cilima, mene kao najmladju zapada cast da vezem cvorice na tkalu za cilime. Dok su moji prstici uspjeli kako tako da zavezu jedan, jedini cvor, moja trenutna "koligica" je zavrsila citav red...

Izlazim i mislim da se danas jos ruho mora sivati,vesti i tkati, trebalo bi mi deset zivota da ga spremim...

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
30/06/2007 00:11