beats by dre cheap

Rio de Janeiro

- Eto, samo tu, da me je neko pitao da li sam spremna da ostanem na licu mjesta, da se ne vise ni ne okrenem za svim onim sitnicama koje popunjavaju mog zivot, rakla bih mu DA, odmah i bez razmisljanja 

Imala sam priliku da putujem, ali taj osjecaj savrsenog sklada u potpunom haosu, ubjedjenje da bas tu pripadas, sam dozivjela samo u Riu. Sam prilaz gradu, nocu dok se avion polako spusta u more svjetlosti i u daljini se ocrtava Korkovado sa Isusovim kipom nerealnih dimenzija, je magican. Grad se ne cini nepregledan kao druge juznoamericke metropole. More i blage padine kojima je okruzen mu daju neku cudnu cjelinu. No, ne postoji jedan Rio, vec iz svake perspektive otkriva neko novo lice.

Prvi dojam sam stekla na Kopakabani. Smjestena u hotelu na samom kraju plaze, odlucno se upucujem u istrazivanje, sama... Grad je nedvojbeno opasan; kriminal visok, a stranci prvi na meti. No dovoljno je ne nostiti predmete bilo kakve vrijednosti i novcanicu od 20$, kad te neko sa nozem "lijepo" zamoli da mu das nesto, jer ako nemas ni to moze se iznervirati...

Tu na Copacabani se mogu sreti ljudi izmedju kojih stoji citav jedan svijet; bogati turisti na koje paze (ne)diskretni cuvari iz luksuznih hotela, porodice koje piknikuju sa djecom i more bosonoge omladine iz favela sa padina grada koji imaju najsiri osmjeh koji se moze zamisliti.

Sto se vise udaljavam od more, to nestaje one blistavosti razglednica. Zgrade su oronule, neke sa bozanstvenom arhitekturom ali potpuno zapustene. Tu pocinje onaj pravi Rio, sa ulicama koje vrve, mirisima, divljim pijacama, koje potpuno ozive tek kad padne mrak... Na zalost tu se nisam usudula izvaditi fotografski aparat, a i da jesam ne bih mogla docarati ni 10% tog ambijenta, ritma koji ti se jednostavno podvlaci pod kozu... Svako vece sam se vracala na tu moju pijacu, pila svoje kokosovo mlijeko, pricala na svom naslucenom portugalskom i krnjem spanjolskom i zamisljala kako bi bilo lijepo kad bi mi reko reko, "sad moras da ostanes tu..."

 

 

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
13/10/2007 00:41