beats by dre cheap

Berlin - istok, zapad

U Evropi postoji par gradova prema kojim covjek jednostavno ne moze biti ravnodusan...

Moja lista gradova u kojim duhovi proslosti jos uvjek lebde u zraku i u cijoj atmosferi se osjeca jak emocijonalni naboj, izgleda odprilike ovako:

- Kordoba i Grenada u Andaluziji gdje se na svakom koraku daleka proslost preklapa sa sadasnjosti

- Vrasava koja i pod tonama betona neo-Staljinske arhitekture nije uspjela izbrisati osjecaj stradanja i nepravde

... i od nedavno Berlin

("Moja" dva grada,  Sarajevo i Pariz, ne pripadaju ovoj listi - jednostavno oni su van konkurencije )
No da se vratim na Berlin. Posao me cesto navede u Njemacku, tako da mi je trebalo vremena da otkrijem gradove izvan mojih ustaljenih puteva. Berlin uistinu i nije tipican njemacki grad, on zivi izvan svih trendova, sa sopstvenom kulturom. Tesko je zamisliti da da zid dijelio taj grad prije manje od dvije decenije... iako su razlike izmedju istocnog i zapadnog dijela su jos uvjek vidljive. Cini mi se da ih cak i pokusavaju zadrzati...

Istocni dio, sa svojim sivilom... i diskotekama u bivsim fabrikama i skladistima gdje se tehno i haus muzika cuje do ranog jutra, je izlog berlinske "underground" kulture (Naravno samo se meni moze desiti da u legendarnom punk klubu SO 36 naletim na specijalno tursko vece sa turbo folkom, ili da me na vratima "chic" kluba Sage Club upozore da je to vece KItKat party... hm...Uspjeli smo ipak naci "normalan" klub po propisima sa stromboskopom i dvije note koje se vrte do beskonacnosti :-)))

Zapadni dio sa svojim sirokim avenijama, malim restoranima i kafanicama ostaje klasican, evropski... malo razocaravajuci.

Ipak cini mi se da smo ipak promasili srz Berlina, zivot u parkovima, na terasama, sto nam snijeg i zima nisu dozvolili... do iduceg puta.

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
16/12/2007 22:28