beats by dre cheap

Makedonci u operi u Saigonu

Kulturni zivot Sajgona je prilicno siromasan... barem za one koji poput mene ne govore vijetnamski ili cije usi jos nisu naviknute na muziku "aj, aj kuku lele, aj, aj".

Ipak odem do opere da uzmem program da vidim sta se moze vidjeti i cuti (odprilike svake dvije sedmice) i umalo padnem u nesvjest kad procitam da je jedno od glavnih zbivanja gostovanje makedonske etno grupe Synthesis! Cuj, Makedonci dosli do Sajgona!

Prosle subote obucem se onako "operski", sve svila i kadifa i uputim se na koncert. Opera je prilicno mala, ali opet mislim nece niko doci i sala ce zjapiti prazna. Sta se u Vijetnamu zna o Makedoniji i o njihovoj muzici? Prvo sam primijetila par ljudi sa istocnog Balkana, Bugari, par Makedonaca koji su dosli sa zastavama ko na utakmicu, a onda se postepeno sala ispunila i lokalnim slusaocima.

Dirigent vijetnamskog filharmoniskog orkestra je bozanstveno ukomponovao klasicnu sa makedonskom etno muzikom. Makedonci su dosli sa svojim instrumentima, gajdama, trubama i frulama i naravno vokalima. Sat i po cistog uzivanja. Tri zenska vokala su cak odpjevale i jednu pjesmu na vijetnamskom sto je naravno propraceno ovacijama. Skidam kapu, sesir i suncane naocale, jer ja licno jos uvjek slomim jezik da izgovorim svoju adresu.

Btw, Moram priznati da sam se je onako iz  daleka, iz 14 reda smrtno zaljubila u zviraca frule i gajdi, krsnog balkanca koji je djelovao tri puta veci i siri od sitnog vijetanamskog dirigenta. Junacina! :-)

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
08/03/2009 09:15