beats by dre cheap

Bila ja malo u Evropi

Nako poduzeg vremena provedenog na relaciji sjever-jug Azije, bila ja malo u posjeti svojim kucama. Mjesec dana u naprijed se radovala kao malo djete, kombinovala letove, gradove, zemlje, robinu, prijatelje. Poslagala kockice, zaprtila kofere i krenula...

 I tako jednog lijepog julskog jutra dodjem propisno izguzvana i smorena na Pariski aerodrom - dakle u neku ruku vec na kucnom pragu. 7 ujutru, taksista nesto mrmlja protiv stranaca razlicitih boja i trazi razumjevanje kod mene "prave" francuske gospodjice, ali ja ne dam da mi pokvari dobro raspolozenje. Pariz bljesti pod jutarnjim svjetlom, ulice oprane, vlada ono neko ljetno raspolozenje i svaka zgrada, svaki prozor, saksija je na svom mjestu. Cista ljepota, blazena harmonija i suze u ocima, ne zbog nostalgije, vec eto cisto iz estetskih raloga...

Provela sam tolike godine u Parizu, i opet hodam u transu, dosadjujuci i bogu i svijetu, divim se mostu, kapiji, boji kamene fasade, ko da sam sad iz dzungle izletila. Da me pogresno ne razumijete, nije ovdje dzungla, vec samo haos, vjerovatno uredjen po nekoj meni ne dohvatljivoj logici. Cudim se kako nisam veca od sviju na ulici, i sto me niko ne gleda idem ulicom. Moje odusevljenje malo splasne kad prvu jutranju kafu platim koliko i dobru veceru u Sajgonu i kad me jedna ostrokondza dobro napadne na nekom salteru, ...da tu se niko ne smjeska, ali me bar razumiju bez crteza i mimike.

Sve protice kao na ubrzanom filmu, draga lica, smjeh, jug Francuske sa svojim poljima i malim uspavanim gradovima, Sarajevo sa svojim krivudavim ulicama i poznatim zvukovima, jadranska obala sa ubjedljivo najljepsim morem na kugli zemaljskoj i vec je vrijeme za povratak.

Sarajevo - Sajgon, 30 sati leta, 4 aerodroma (zasto je kafa na aerodromu uvjek tako bljutava?) i dodatna torbica na ramenu, sa 12 kila kljiga, da se nadje. Vratila se u svoju sajgonski kucu, sirom otvorila balkonska vrata i pustila do daske Balasevica, tek toliko da bar na trenutak produzim osjecaj da sam jos medju svojima.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
08/08/2009 18:18