beats by dre cheap

Ko me cuva nocas u Sajgonu?

Sinoc se otvorilo nebo, i ono drugo nebo iznad njega, pa i trece, i navalila sva ta sila nebeska, prasti, grmi, vristi i zasipa Sajgon kisom i munjama. Kisna sezona je na izmaku, pa prije nego sto se povuce, mora se pokazati u najstrasnijoj odori. Svi se povukli u najdublji kutak i cekaju da prodje, a meni misli lete i pitam se sta li je sad sa onim ubogim nadnicarima, sto rade po putevima i spavaju po uglovima ulica ispod limenih krovova ogradjeni ceradom i kesama.

U kuci gdje zivim, staje jos 6 porodica, iz 6 razlicitih zemalja, govore 6 jezika i sigurno se u tom trenutku mole na 6 nacina. Na ulazu u kucu stoji oltar sa kipom nasmijanog Bude. U svim kucama je isto, sa malim varijantama, imucniji ce imati pozlaceni kip ili bar Budu od zada, a siromasniji se klanjaju Budi od gipsa. Iznad oltara stoje fotografije predaka, koji zajedno sa Budom cuvaju kucno ognjiste. Nas Buda je sam, jer nasi pradjedovi leze daleko od zemlje vijetnamske, iako ne sumnjam da i oni tako iz daleka bdiju nad nama.

Sinoc od silnog straha, moji se Vijetnamci, djevojke sto spremaju kucu i cuvari, uzvrtili oko kipa. Pale stapice, mrmljaju neke necujne molitve, prinose solju kafe. Jedna djevojka sva blijeda od straha, nosi veliku kesu keksa, a brkati cuvar prinosi limenku piva i pali cigaretu koja ce dogorijeti na stapicu ispred oltara. Tu je i neizostavni svezanj novih novcanica od 200 dongova (1 euro = 25 000 dongova) i buket nacinjen od bijelog luka i cvijeca.

E sad, meni nikako ne ide u glavu zasto mu bas to poklanjaju. Ne vjerujem da je Buda veliki ljubitelj kafe,piva i cigara, novac mu nije znacajan, keks ne spada u njegove poslastice, a kad se zna da budisticki monasi ne jedu nikakav luk, jer dijeluje kao afrodizijak, i bijeli luk se doima suvisno. Oko cetiri ujutro, dok oluja jos bjesni, sinu mi ideja da mu poklanjaju ono sto je njima, a ne Budi najdraze. Pocnem da razmisljam sta bih mu ja trebala snijeti, i na kraju se to svede na teglu domaceg ajvara.

Na svu srecu, osvanu divno suncano jutro, nebeske gazije otisle lumpovati negdje drugdje, a Buda ce jos sacekati prije nego sto proba ajvar po prvi put.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
24/10/2009 12:31