beats by dre cheap

Na mutnim vodama Mekonga

Kad mi dobro nasekiraju i izbace iz sandala, a  za "lijek" - pravu cokoladu - treba sjesti u avion pa ici najmanje do Singapura, dodje mi da se rasplacem kao sezona tropskih kisa i prijetim da cu se iz ovih stopa baciti u Mekong. Bas onako lijepo zvuci, "baciti se u Mekong", puno otmenije nego "skociti u Miljacku", iako su po bolji prilicno slicni.

Od izvora u podnoziju Himalaja, do juga Vijetanama gdje se baca u Kinesko juzno more, Mekong protice kroz Kinu, Laos, Tajland i Kambodzu i prehranjuje milione ljudi. Deltu Mekonga je najbolje posmatrati iz aviona, sve te krake zlatne vode pomalo izgubljene medju beskonacnim poljima rize, jer se iz blizine ne naslucuje njegova snaga ni velicina.

Nakon sto su mi slike rijeke posmatrane sa nekih 3000 metara ostale dobro urezane u pamcenje, odlucila sam da je malo bolje pogledam iz bliza. Dva sata voznje od Saigona, nalazi se gradic - luka My Tho odakle se ukrcava na motorni brodic i putovanje pocinje...

Presrecemo ribarske brodice, brodove koje izvlace pijesak i krhke camce koji se tesko probijaju pretovareni kokosom. Sa obe strane rijeke naziru se ribarska sela, plantaze rize i kokosove palme. Strpljivo, polako svako je prisvoijo komadic rijeke, iskopao kanal za navodnjavanje ili jednostavno prilaz rijeci, svoj Mekongic... Odlucujem iznajmiti jedan camac na vesla, jednini nacin da se zavucem u rukavce i provucem izmedju crnog korijenja vodenih palmi. Veseli veslaci, jedan naprijed, jedan pozadi, vise guraju camac, odupiru se od korijenje nego sto veslaju. Ja uzivam u tom tunelu visokog rastinja, i samo ponekad poskocim kad me zapljusne par litara mutne vode, koju je veslac nehotice izlio u camac. Ovdje je rijeka sastavni dio zivota, zivi se na rijeci, u rijeci i zahvaljujuci rijeci, tako da treba prihvatiti kao dar tu vodu koja te pokvasi.

Za rucak naravno tek upecana riba, riza od zadnje berbe i kokosovo mlijeko - sve sto je potrebno je tu na dohvat ruke. Ja se suzim na suncu, i mislim da Mekong ne zasluzuje da se u njega bacim (ili bolje receno prijetim da cu se baciti) - Mekong ovdje znaci zivot.

 

 

PS Ovim putem potvrdjujem jednom dragom prijatelju da se film "Most na rijeci Kwai" ne desava na Mekongu, kao sto ni Miljacka jos ne tece ispod savskog mosta...

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
14/01/2010 15:42