beats by dre cheap

Neka more sve odnese - ostrvo Con Dao

Izgleda da je ovdje svako drugo ostrvo bilo Goli Otok. Kao i Phu Quoc, i malo ostrvo Con Dao takodje ima svoj zatvor, legende o gnusnim torturama i svoje groblje patriota koji su zivot dali za ovu zemlju.

Con Dao se nalazi 200 kilometara juzno od Sajgona, u Kineskom moru, i do nedavno sa kopnom su ga povezivali samo brodovi - 12 sati u jednom pravcu. Mene je pak odvezao avion i to bas uoci Nove Godine, koja se mora negdje docekati, pa zasto ne tu?

Dugacke plaze bijelog pjeska, neke samo dostupne nakon sat vremene silaska kroz gustu sumu, punu neobicnih zvukova; pokoji susanj, zivotinje koje bjeze pred nasim koracima, ptice koje pjevuse negdje visoko tamo medju granama, i onda more, valovi, stjene, nigdje zive duse... Od silne ljepote covjek zaboravi da mu se sad valja vracati najmanje sat i po, po paklenoj vrucini, ali sada uz brdo.

Mali broj turista, samo oni koji su tu ili zalutali ili kao ja imaju vremena na pretek da obilaze svaki kamen i poljanu Vijetnama, dodju na ovo ostrvo. Mjestani zive po ritmu sunca, dizu se prije sest, a cim padne mrak sve utihne. Ni to sto zivimo poslijednje sate 2009. godine, ne mjenja nista. Oko 10 navece, samo negdje iz daljine se mogu cuti piskutavi zvuci nekog drevnog instrumenta, skoro pa potpuna tisina...

Mi sjedimo na pustoj plazi ispred drvenog bungalova i obasjava nas samo mjesecina. Skoljkom pocinjem da pisem po pijesku, velikim slovima, svoje odluke, zelje, planove za nastupajucu godinu. Plaza je velika, ima tu mjesta da se citava knjiga napise, a ne samo plan i nacrt za 2010! Svako je ispunio svoj kvadrat i sad cekamo... Cekamo ponoc,  za koju nismo bas sigurni kad je, jer niti jedan sat ne pokazuje isto vrijeme, ali sta je minut gore, dole... Cekamo i da nadodje plima, da valovi polako obrisu to sto je napisano, i tako zapecete i potvrde sve te odluke. Sjedimo i strazarimo da slucajno nako zao ne naidje i ne daj boze pregazi i po baksuzluku ponisti carobni krug bez kojeg se nista to nece ostvariti.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
01/02/2010 18:20