beats by dre cheap

Tamo gore u planinama - Dalat, Vijetnam

Hajde da pokusamo zamisliti Vijetnam krajem 19. vijeka: francuska kolonija, naselja uz Mekong i duz obale, mocvare, malarija, vrucine i kise...

 Aleksandar Yersin - tad mladi naucnik, napusta pitomu luku Nha Trang-a i zavlaci se duboko u unutrasnjost tada "divlje" Indokine. Nakon sto je prezivio napad gusara, malariju i mucki atak krda divljih slonova, otkriva na 1500 metara nadmorske visine, pitomu dolinu okruzenu planinama i jezerima. Tu ce biti osnovan grad Dalat, gdje ce se Francuzi bjezati od tropskih vrucina i bolesti i stvoriti malu kopiju Evrope. Tadasnje vlasti su davale komad zemlje svim evropskim probisvijetima, pod uslovom da sagrade kuce onakve kakve su u njihovom rodnom kraju.

I dan danas neke od tih vila postoje, neke obnovljene, neke polurusevne, ali se i sad moze odgonetnuti da je prvobitni vlasnik - koji je, medju nama budi receno, vjerovatno umro u oblaku  opijuma - porijeklom iz Normandije, Bretanje ili Provanse.

Dalat je, zahvaljujuci blagoj kontinentalnoj klimi, pogodan za uzgoj cvijeca, voca i povrca koje se svakodnevno nalazi na mom stolu - ili iskrenije u frizideru, jer sve sto ostaje na stolu predstavlja velikodusni poziv za bube, baje, gmizavce i ostalo sitno zivotinjsko carstvo.

Moj plan i program kad odem u Dalat: dorucak na terasi nekadasnje palace guvernera, setnja kroz sumu pravih visokih jela - sta je tu je,  nije Bosanac stvoren da zivi ispod palme - voznja po jezeru u kojem se ne kupa jer se tu zive razna cudovista i duhovi onih koji su se nekad tu usudili okupati (brrrr), a onda moja omiljena pijaca, roj prodavaca, harmonija boja, paleta mirisa...

Hodam i mislim: stavi me ujutro u dvorac, ja cu opet zavrsiti na pijaci medju teglama kiselog kupusa i ljutih papricica.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
19/04/2010 19:01