beats by dre cheap

Kambodzanski balet

Prije par godina u pariskom muzeju Auguste Rodin, imala sam priliku vidjeti izlozbu crteza posvecenu kambodzanskom kraljevskom baletu. Rodin, poznatiji kao skulptor (znate onog "Mislioca")  i kontraverzni mentor i ljubavnik Camille Claudel (zajedno su radili na skulpturi "Poljubac"), pred kraj zivota se strasno "zaljubio" u kambodzanski balet. Ostavio je stotine skica i crteza krhkih belerina koje su pocetkom 20. vjeka proputovale kroz Francusku u pratnji tadasnjeg kambodzanskog kralja. Male balerine, sa bogato ukrasenim kostimima i raskosnim krunama, koje djeluju teze od njih samih, tada su opcinile Francusku, a sam Rodin je rekao da je napokon nasao savrsenstvo u umjetnosti.

100 godina poslije, u Siem Reapu, u Kambodzi i sama sam se uvjerila da to nije bilo daleko od istine. Plesni ansembl nam je podario sat i po ljepote, koja nema mnogo sta zajednickog sa nasim klasicnim baletom, ali gdje je svaki pokret, svaki osmjeh, svaki pogled simbolican i precizan u milimetar. Balet je neka vrsta pantomime sa ustaljenim kodovima; ispruzna ruka predstavlja cvijet, blago nagnuta glava - poziv ljubavniku. Kostimi su sivani direktno na balerinama da bi to sve cinilo jednu potpunu jedninu.

Gledam balerine i mislim da je malo trebalo da ova vjekovna kulura potpuno nestane. 1975.  "nulte", crne, krvave godine u istoriji Kambodze, Pol Pot i njegovi monstrumi su proglasili balet simbolom elite, i istrijebili preko 90% pripadnika kraljevskog baleta. Ona saka prezivjelih, su se skupili po izbjeglickim kampovima pretezno u Tajladnu i stvorili ansembl da sacuvaju svoju kulturu. Danas je  njihov balet dio svjetske kulturne bastine, a sadasnji kralj Kambodze Norodom, na vlasti od 2004, je i sam bio baletan i profesor kambodzanskog plesa.

Nakada davno, i ja sam se bavila baletom, doduse onim klasicnim i jednog dana iz cistog hira i djetinje tvrdoglavosti sve napustila. Da nije bilo tako, mozda bih sad ovo sve odplesala i docarala savrsenstvo kraljevskog baleta mnogo bolje nego mi to dozvoljava pisana rijec.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
23/04/2010 18:30