beats by dre cheap

Iza sedam gora

Znate onu pricu o strasnom zmaju, koji je zivio iza sedam gora, sedam mora, sedam mracih suma i sedam visokih planina? Jedno jutro se probudi, pocese iza uha i kaze "uh, mila majko, pa gdje ja to zivim"

Ponekad se osjecam bas kao taj strasni zmaj. U par situacija mi se desi  da se jednostavno uzdignem, poletim visoko i vidim sicusnu tacku koja mili po coskovima geografske karte. One iste karte koja je visila na tabli u ucionici strasne nastavnice pred kojom su strahovale generacije ucenika bezuspjesno trazeci Saharu negdje tamo u Mongoliji.

To mi se desilo u par navrata:

- Negdje izmedju luckog grada Hai Phong i svete planine u oblasti Ha Longa na sjeveru Vijetnama, na cesti u autu cije je sofer dobio zadatak da auto dobro cuva i slucajno ga ne ogrebe. I idemo na nekih slavnih 30km na sat, prestizu nas svi sto imaju tockove, pa cak i zahrdjali motor koji prevozi desetine kaveza za zivim pilicima. On cvrsto drzi volan i zadovoljno se smjeska, i nije vazno gdje smo posli i kad cemo doci.

- U vozu koji me vodi od Dagua to Busana na samom kraju Juzne Koreje. Pored mene munjevitom brzinom proticu pjezazi industrijske Koreje, i svako malo prodje mlada kondukterka koja ne trazi karte, vec se samo nakloni.

- Na planini iznad Sapora, na ostrvu Hokaido, najsjevernije u Japanu, koje bi mogla liciti i na Bjelasnicu da u pozadini nemam opsirno objasnjenje o kulturnim razlikama juznog i sjevernog djela ostrva...

I svaki put mentalo pokusavam da nacrtam crvenu liniju izmedju tackice koja me predstavlja i grada gdje mi zvona Katedrale kazu kad je vrijeme rucku i prvog ezana u zoru koji cujem kao kroz san. Linija je nekad drhtava, malo nakrivljena i proteze se preko planina i mora, ali je tu i dovoljno mi je da povucem crveni konac i priblizim sve te kutke svijeta.

No ponekad zaboravis sve lekcije geografije, meridijane i paralele i nije ti vazno koliko si aviona, autobusa, brodova i camaca uzeo da dodjes do ovog skrivenog ulaza u raj. Globus se vrti, a ti si tu i stapas se sa bojama mora i stjena...

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
30/06/2010 17:38