beats by dre cheap

Jedna teta u Sajgonu

Ima tu na uglu kod moje kuce, gdje se iz sokaka izlaci na cestu, pa motori nadjacaju kokodakanje kokoski i pjev pjevca, jedna teta.

Teta tu stoji svako jutro i prodaje sendvice sa omletom i lukom. Radni ljudi se zaustave na par sekundi, i onako u letu sa motora plate sendvic koji im teta zamota u kesu, i zaveze za retrovizor da ih ne smeta u voznji.

Francuzi su ostavili mnogo sto sta u Vijetnamu, a izmedju ostalog i naviku da hljeb ponekad moze zamjeniti rizu. Mali hljebovi, ko natecene kifle, se prodaju na svakom koraku, ubijes jedno jaje, se dobro zalijes ljutim sosom i eto ti sendvic. Takvi su i sendvici kod moje tete.

Teta se svako jutro smije kad prodjem. Smjesna sam joj jer se borim sa kisobranom, a mogla bih staviti sesiric ili barem onu providnu kabanicu da se bolje zastitim. Smjesna sam joj sto nosim visoke stikle, a sto ce meni stikle kad sam i bez njih dva puta veca od nje. A tek sam joj smjesna sto u jednoj ruci nosim 2 tasne, u drugoj telefon i nesto zustro govorim, a trecom rukom pokusavam da zaustavim taksi. Kako nemam tri ruke, teta skoci i pocne mahati. Prije no me proguta bijeli taksi, ja mahnem teti, onom rukom za dvije tasne, i krenem u nove pobjede.

Prosle sedmice me teta nesto pita, kad vidi da se samo glupo osmjehujem, ponovi glasnije, da nisam mozda nagluha, a onda treci put razdvajajuci sve na slogove. Kad vidi da ni od toga nema neke fajde, zatrazi od mene isaretom olovku i papir, pa mi napise nesto. Na poslu su mi preveli, da se brinula za mene jer me dugo nije bilo. Sutra sam joj predala poruku, gdje je moja sekretarica objesnila da sam bila na odmoru i da mi je drago sto pita. Ja sam dodala       " Paris" i Phap (Francuska). Ostala je iza mene ponavljajuci "Paris" - ili nesto sto vise lici na Bari, ali smo se shvatile. Ja bih joj jos svasta rekla, ali nju cekaju musterije, a ja nemam u blizini nikakvog globusa da joj pokazem i Sarajevo.

PS. Ovo na slici nije moja teta, nego jedna druga koja lici. Na zalost nemam cetvrte ruke da ponesem aparat i slikam se sa svojoj tetom.

 

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
16/08/2010 17:42