beats by dre cheap

Motor, pa srp i cekic i sve ostalo

Kazu da u Sajgonu ima 4 miliona motora. Iskreno govoreci, kad mi ujutru treba 45 minuta da predjem 3 kilometra koja me dijele od posla, mogla bih se zakleti da ih ima i dvostruko vise.

Vecina automobila koji se mogu vidjeti na ulici, su taksisti ili oni auti zamracenih stakala sa plavim tablicama kojima se svi sklanjaju sa puta. Porez na uvoz automobila je izuzetno visok, a i bez toga vecini Vijetnamaca privatni automobil ostaje nedostizan san, pa cak i da rade 10 zivota.

Motor je tako glavno prevozno sretstvo, i cesto najvrijednija stvar koju jedna porodica posjeduje. Obucu ostavljaju pred kucom, ali motor ulazi u dnevni boravak kao pocasni gost. Prva i osnovna stvar koju treba obezbjediti radnicima u firmi, je parking za motore sa cuvarom, inace ces svakih 5 minuta izlaziti da obidju svoje blago ostavljeno na ulici. Ako mi neko slucajno u saobracaju zakaci motor, nastaje takav napad bijesa i mrznje da se nenaviklim posmatracima ledi krv u zilama.

Na motoru se voze svi, sve i svasta: sva familija, ukljucujuci djeda,  amidzincu i tek rodjenu bebu, namjestaj, domace zivotinje i gradjevinski materijal. Od prije dvije godine, obavezno je nositi kacigu, ali kako niko nije kazao kakvu, svako je nabacio na glavu sto mu se cini najpogodnije. Ima ti sljemova, zaplijenjenih u nekom od zadnjih ratova, kacketa napravljenih od konzerve koka kole koje obicno prodaju turistima, a vecina nose kacige oblika i debljine plasticne vangle u kojoj se muti slag, sa nekim zgodnim crtezom, Mickey Mause ili Macke iz visokog drustva. Djeca do 7 godina ne nose kacige, jer kao sto mi je objesnjeno, to sprecava razvoj glave i mozga... Njih samo pokriju prozracnom gazom da ne bi progutali kojeg komarca, ili sta vece, u letu.

Fotograf Hens Kemp je objavio knjigu slika motora na ulicama Sajgona i okoline : http://www.bikes-of-burden.com/ 

Prilazem par slika, a za potpun dozivljaj, treba da se provozati koji krug po ovdjasnjim cestama. Ja za uzvrat nudim kafu, onu pravu iz dezve i fildzana na terasi sa najljepsim poglednom na svijet gdje je motor bogom dan.

 

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
10/09/2010 18:53