beats by dre cheap

Praznik u Sajgonu

U zemlji gdje se slavi Kineska Nova Godina (Tet) i gdje je Bozic obiljezava rodjendan Deda Mraza, i ove godine su dostojanstveno obiljezeni praznici. Vec od 15. decembra Sajgon je obilato okicen svjetlecim girlandama svih boja, plasticni snjesko bijelic stoji pored jelke od 5 metara, odmah ispred zelenih pahuljica i svijetlece reklame na kojoj sija srp i cekic.

Po kafanama i diskotekama su prosuli tone stiropora koji treba da podsjeca na snijeg koji 99% stanovnika nikad nije ni vidjela, a fasade oblijepili folijom koja iz daleka lice na led. Centar grada vrvi, staro i mlado je izaslo da se slika izpred dzinovkih kugli i jelke. Djeci su kupili plisana odijelca i kape, tako da armija minijaturnih deda mrazova smjelo kroci Sajgonom.

Od nekle su se stvorili ulicni prodavaci koji nude ledene sokove, za ovu priliku prozvani tekuci snijeg. Svako malo neki neposlusi balon pobjegne iz ruke djeteta pa nastane panika ko ce ga uhvatiti. Sve u svemu, veliki vaser.

Na glavnom trgu, odakle otac nacije u kamenom izdanju, strogo gleda na svoje podanike, napravljena je izlozba "Bozic u Svijetu". Tu se recimo moze nauciti da se za Bozic piramide u Egiptu prekriju ledom, a kamile na ledjima prenose snijeg.

Novu Godinu malo ko slavi, jer je, kako se zale, kasno, a navikli su rano u krevet, a od svog tog bljestila, bliceva, vriste i elektronske verzije "dzingl bel" koja se vrti beskonacno, covjek se dobro umori, pa ko bi sad cekao 12 sati. Svakako "prava" Nova Godina je u Februaru, a ova nasa - uvozna - dodje kao karneval pred ozbilju proslavu.

I ja sam da budem u skladu sa ambijentom, girlandama ukasila palmu na balkonu, a nastupajucu Kinesku Novu Godinu planiram da svecano proslavim u Evropi kako i treba.

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
19/01/2011 16:28