beats by dre cheap

Kad me malo puste do Bangkoka

Ponekad me zapadne da radim koju sedmicu u Bangkoku, sto, moram priznati objerucke prihvatam. Kad dodjem u sjediste firme, docekuju me kometari tipa: "napokon su te pustili iz dzungle", "dobrodosla u civilizaciju" i veseli usklici, "evo nam izbjeglice iz Vijetnama".

Istina je da Vijetnam kasni za Tajlandom nekih 20 godina, barem tako kazu, jer sam ja prije 20 godina gledala u Trebevic, a ne u polja rize, tako da ne znam kako je to sve tad izgledalo. No ipak, proradi moj novosteceni patriotizam i ne volim da se tako govori o ovoj mojoj trenutnoj domovini. Podignem malo nos i pohvalim se kako je "moj" Sajgon ipak mnogo cisci od njihovog Bangkoka, cak se nasi ulicni pacovi uredno umivaju svako jutro, i nema prljave vode koja mi kapa za vrat sa nadvoznjaka koji prekrivaju tajlandski glavni grad.

Onda se isunjam i odem da se izgubim u velikim prodavnicama, gdje ima svacega, i to lijepo postavljeno na stalaze! Pokupujem luksuznih prozivoda, sampona, cokolade, keksa, krema i deterdzenta. Mojoj radosti nema kraja, nadjem cak i cipele koje mogu obuci a da ne odrezem prste, kao ona ruzna Pepeljugina sestra.

Istina je i da su trenutno su u Sajgonu radnje prazne, Kineska Nova Godina se slavi dugo, pa nabavljaci i dostavljaci jos negdje lumpuju, a narod je odavno pokupovao sve sto je bilo da se kupi. Odem tako pred put do obliznje samoposluge, kad na policama gdje obicno stoje flase vode i sokovi sjede kokoske jer je neko ostavio otvorena straznja vrata koja vode do gazdinog kokosinjca. Gledam tako prazne police i kokosi kako se gnijezde u centru Sajgona, i ne znam bil' se smijala ili plakala. Ipak sam se smijala, otisla kuci i napravila caj umjesto vode.

No i to "blagostanje" koje vlada u Bangkoku brzo dosadi, pa odem do nocne pijace da pojedem przenu piletinom na nekom od stolova i naravno zavrsim sa ljepljivom rizom u kokosovom mlijeku sa mangom. Taj blagi haos koji jos postoji na ulicama Bangkoka, cim se malo udmakne od bljestavih shopping centrova, mi djeluje nakako umirujuce i osjecam se kao kod kuce.

Ako nista vrijedi biti u Bangkoku radi te rize sa mangom, koje je nesto najukusnije na svijetu poslije raform torte i baklave.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
26/02/2011 19:59