beats by dre cheap

Pecat i zakon

Od kako zivim u Vijetnamu, svaki dan naucim nesto novo. Jedno od prvih otkrica je bila vaznost pecata u svakodnevnom zivotu. Prvo sto su me pitali po dolasku je bilo da odlucim kakav ce biti moj licni pecat. Ja sam naivno pitala, da li se radi o onom pecatu sa datumom, na sta su se svi uhvatili za glavu i pitali koju su im jadu poslali iz Pariza, kad prije nije imala ni pecat. Ovdje se zna red, ko nema pecata, taj nije niko i nista, njega jednostavno nema u hijararhiji drustva i drzave.

Napravili su mi pecat, na brzinu i objasnili da svaki papir, dokument, kopija koja postoji u firmi mora imati moj potpis, moj plavi pecat i najvazniji crveni pecat firme, koji se cuva u sefu iza sedam katanaca. Sef finansija, je organizovao malu ceremoniju gdje su prisutvovali svi vijetnamski zaposlenici, da mi svecano preda taj Crveni Pecat. Sve je izgledalo jako svecano, kao da mi predaje zastavu, kljuceve grada Sajgona i zlatnu medalju Ho Chi Minha. Njegove oci su se caklile od silne tuge i imala sam osjecaj da bi mi lakse dao svoju desnu ruku nego taj famozni pecat. Takticki sam odlucila da mu ga ostavim na cuvanje, zajedno sa svojim licnim pecatom i htjela sam dodati da da moze i da izvjezba moj potpis, ali se siroti covjek vec gusio od emocija, pa nisam htjela da vise sekiram.

Tako po citav dan u kancelariji odzvanjaju udarci pecata, znak da se nesto vazno odlucuje:

- treba kupiti paket kasikica za kafu, - tup, tup - dva pecata; treba podici pismo na posti, tup, tup...; neko je trazio slobodan dan, opet tup, tup... Ja sam pojednostavila svoj potpis, jer mi je ruka pocela trnuti...

Prije par dana, na mom radom stolu stoji gomila papira, odluke o povisici plata, sve u 8 primjeraka. Dva sata, moja sekretarica i ja pecatamo, svaku stranicu, a onda rasirimo papire u lepezu i na ivici udarimo jos jedan da se zna redosijed stranica. Dok potpisujem, moja sekretarica mi objasnjava da je na fakultetu imala predmet "pecati": kako pravilo udariti pecat, razlika u vaznosti okruglog i cetvrtastog pecata, raspored potpisa i pecata.... Polozila je ispit sa visokom ocjenom i dobila pohvalu profesora.

Ja sam taj predmet izgleda prespavala, pa sam za kaznu sebi udrila dva pecata na ruku, da se zna sam bila neozbiljan student.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
28/03/2011 16:18