beats by dre cheap

Zivotinje i ja

Nikad nisam imala kucne ljubimce, ako se izuzme jedan vikend kad mi je prijateljica i sarajevska komsinica ostavila dva papagaja na cuvanje i moje dvije ribice zvane Kristl i Blejk (mojih 8 godina su opravdanje za takva imena) koje su prezivjele nekih tri mjeseca i poslije bile pocasno sahranjene u cvijetnjaku ispred kuce.

 

Nemam nista protiv zivotinja, hranim i pomazem, ali po mogucnosti van kuce.  Ne volim dlake, perije i krljusti u svom zivotnom prostoru i svjesna sam da to po nekim medjunarodnim pravila govori da sam izgleda los covjek…

No splet bozijih puteva me naveo u jugoistocnu Aziju gdje htjela ne htjela, moram zivjeti sa zivotinjama, mnogo manje umiljatim od nasih maca i cuka.

Deset dana odsustva iz moje sajgonske kuce su dovoljni da priroda povrati svoja prava i citavo zivotinjsko carstvo organizuje nezaboravnu festu u mom dnevnom boravku. Dakle, odkljucam vrata, spustim kofer, bacim pogled da vidim ko su trenutni sustanari, uzdahnem i onda objavim fajront zivotinjskom derneku.  Idemo po velicini, prvo uhvatim one najvece, koga za krilo, koga za rep i bez imalo obzira izbacim ih kroz balkon u obliznje rastinje ili malo nize do komsija da se i oni malo zabave. Vratim nazad gustere, jer su oni moji veliki saveznici u borbi protiv insekata i podlih komaraca. Sitne zivotinje, elektricne mrave i letece nemani tjeram krpom, metlom i papucom.  Nakon nekih sat cistke, sjednem ja zlobnica, naspem casu kole, zapalim cigaretu  i mislim kako se covjek navike na sve pa i na suzivot sa bajama i egzoticnim hajvanima, eto vise nisam ona urbana evropljanka koja je vristala kad bi joj se kukac nasmjesio u kadi dok se tusira.

PS. Prosle sedmice na Baliju, dijalog izmedju prijatelja, urbanog Evropljana na odmoru u Aziji i bosanske Vijetnamke:

Urbani: Jao, vidi slatke vjeverice u zbunu. Vidi, kako medeno skakuce! Vidi, vidi sad je na zidu.

Divljakusa (nastavlja da jede svoju salatu) : Pogledaj malo bolje, to nije vjeverica, nego ogroman pacov…

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
08/05/2011 14:09