beats by dre cheap

Ha Long Bay - da malo obnovimo gradivo

Ja sam se definitvno zaljubila u Vijetnam, prvi put kad sam otisla u Ha Long Bay, to posebno mjesto na samom sjeveru Vijetnama, gdje nekih 2000 ostrva i sijena prkosno izranja iz mora boje ┼żada. Koristim svaku priliku da odem, izmisljam poslove, klackam se 4 sata cestom od Hanoja, samo da se ujutro probudim sa pogledom na more i ostrva koja se gube u izmaglici, kao da je neko postavio veliki akvarel ispred mog balkona.

 

Prosle sedmice sam natjerala 40 kolega iz citave Azije da dodju na seminar bas tu u Ha Long, u jedan od najzabacenijih kutaka Vijetnama. Vecina je po prvi put krocila u Vijetnam, i prije nego sto su i shvatili gdje se nalaze, strpali smo ih u autobus i krenuli u avanturu. Kako je put dug, treba ih zabaviti, pa smo se igrali moje omiljene igre: sta ima na motorima na cesti. Onaj koji prvi ugleda motor na kojem se voze 3 osobe, ima 1 poen, 2 poena  ako ih je 4 na motoru, a cak 4 poena ako ih je 5 ili vise. Bonus od 2 poena za motore koji prevoze vise zivotinja nego ljudi. Skupili smo  puno poena za ta 4 sata voznje, no ova igrica moze igrati samo u Vijetnamu, tako da je ne preporucujem na potezu Konjic –A Capljina.

 

Nakon par dana rada, nagradila sam ih obilaskom ostrva tradicionalnim brodom. Interesantno je bilo vidjeti kako svi dozivljavaju taj vanzemaljski prizor na drugi nacin.

-              Indijci su se slozili da je to jako romanticno, i da je taj pejzaz idealan dekor za vjencanja. Nije ih trebalo puno nagovarati da nam puste svoju muziku i inprovizuju plesnu koreografiju na palubi. Samo jos nismo nasli nacin da dovedemo i slonove da festa bude potpuna.

-          Koreanke su se krile u kabini i samo bi promolile nos nakon sto se se obilato namazale kremom zastitnog faktora 120. Sve ljepote svijeta nista ne vrijede ako im koza uhvati koju zraku sunca, pa ne daj boze potamni.

-          Japanci, takodje namazani sa 120 faktora, uslikali su par hiljada fotografija, da poslije uzivaju na tenane

-          Tajlandjani su malo oborili nos, jer su nakon dugog argumentovanja ipak prihvatili da je Ha Long « malo » ljepsi i veci od njihovih stijena pored Krabija

-          Indonezani su htjeli da im se garantuje da ce imati slaufe i jeleke kad se bude islo u obilazak uvala i spilja kajakom, jer oni ne plivaju.

-          Vijetnamci su ponosno svima objasnjavali da je ostva stvorio jedan dobri zmaj da zastiti Vijetnam od kineske mornarice, sto prisutnim Kinezima bas i nije bilo pravo.

Ja sam iz prikrajka posmatrala tak pacvork Azije i kultura, i zamolila kapetana da napravi 2 kruga oko “moje” stijene, u obliku paceta, gdje imam namjeru napraviti kolibu i onda sjesti na kljun i mlatarati nogama kod sunce tone u moje zeleno more.

 

 

 

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
04/06/2011 19:46