beats by dre cheap

Svadba u Vijetnamu

Kolegica Vijetnamka se udaje u iducu subotu. Urucila mi je pozivnicu u crvenoj koverti na kojoj je lijepim zlatnim slovima napisano moje ime. Svadbena vecera od 7 do 9 u dvorani palace ujedinjenja. Svadbenoj ceremoniji prisustvuje samo najbliza porodica, a na veceru je pozvano par stotina ljudi, koji ce se urediti u haljine sa sljokicama i za sat dva pojesti onih 12 pladanja koje iznesu na sto. Sve ce biti gotovo za manje od 2 sata. Nema plesa, nema zabave ni saljivih anegdota. Poslije ce se pricati o svadbi i samo ce se spominjati kakva je bila hrana, i kritikovati nacin na koji je riba bila pecena.

Vecina ljudi ucestvuje svake subote na vise svadbi, cesto u isto vrijeme. Pocece da jedu kod jednih, dice se i sa zalogajem u ustima otrcati do drugih mladenaca, sjesti za sto gdje se neko upravo digao i otrcao mozda na onu prvu svadbu. Zato se i poziva toliko ljudi, da barem imas 100 zvanica u isto vrijeme.

 

Svakako najvazniji dio svadbe je vec zavrsen – a to su svadbene fotografije. Najmanje mjesec dana prije vjencanja, buduci mladenci provedu dan sa citavom armijom fotografa, sminkera, frizera i gararobera, koji ih vuku po citavom gradu da naprave « romanticne » slike. Slike u bijeloj vjencanici i tradicionalnoj crvenoj nosnji za nju, i u sakoima svih boja za njega. Siroti mladenici se znoje na 39 stepeni i pokusavaju da po stoti put ponove onaj teleci izraz lica koji bi trebao da dokaze koliko su zaljubljeni. Kad god prodjete Sajgonom mozete vidjeti barem 10 parova na koje vice nervozni fotograf. To se debelo plati, ali kako kazu slike jedino ostaju, a hrana ce se zaboraviti. Najljepsa slika se biti retushirana i izradjena u prirodnoj velicini da stoji na ulazu restorana gdje ce biti svadba.

 

Ja sa se o jadu zabavila sta da poklonim kolegici. Ne treba ih kuciti jer ce kao i 99% parova useliti u kucu mladozenjine familije, gdje zive najmanje 3 generacije, tako da ne mogu iskoristi priliku da se otarasim pozlacene vaze i drvene izrezbarene skrinje ukrasene sedefom i sjajnim perlicama, koje krijem od kako su dosle u moj dom.

 

Objasnili su mi da trebam da samo stavim novac u kovertu od pozivnice sa mojim imenom, tako da ce se znati ko je dao. Takodje mi je receno da je to prilika da udjem u « krug ». Onoliko koliko ja dam, mlada ce zapisati u posebnu svadbenu knjigu i cuvati da mi da istu sumu novca kad se ja ili neko moj bude udavao.

 

Zapecatila sam kovertu i zapisala u svoj notes “ne zaboravi da se udas prije nego sto napustis Vijetnam”!

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
10/06/2011 17:53