beats by dre cheap

Emocije i moji Azijati

Ja kad govorim, bilo to da prepricavam neki film ili dajem recept kolaca, svaku rijec pratim gesticulacijama i mlataram rukama tako da je bolje stajati na opreznoj razdaljini od recimo 2 metra od mene. Inace se "ponasam", i ne uskracujem sebi nikakve propratne manifestacije emocija. Bez ikakvog stida cu se grohotom nasmijati dobrom vicu, ridati u punom avionu dok citam neku tuznu knjigu ili poskakivati cim cujem dvije note poznate pjesme.

U ocima "mojih" Vijetamaca, Koreanaca i Japanaca, ja sigurno izgledam suludo ili bar jako egzoticno. Oni svoje emocije jednostavno ne pokazuju. Dovoljno je pogledati jednu epizodu neke njihove sapunice, da se shvati da glumci imaju uvjek isti izraz lica, bili na Chungovoj sahrani ili dok izjavljuju ljubav lijepoj Ngoc. Ovdje samo slabici pokazuju emocije. Na tudje emocije takodje reaguju totalno bezlicnim izracem lica i jednostavno gledaju kroz tebe. Koliko puta mi je doslo da ih malo protresem da vidim sta se nalaci iza te maske...

Prije par dana radila sam sa grupom radnika na sjeveru Vijetnama. Svi oni rade sa strancima i trebali smo vidjeti kako se treba obhodtiti sa razlicitim klijentima. Jedni su trebali igrati klijente i ponasati se u skladu sa opisom koji su dobili na papiru, na primjer, "jako sretan", "umoran", "nervozan", "rasejan"... , dok su drugi trebali pogoditi sta oni predstavljaju i kako se obhodtiti sa njima.
 Na svaki zadataka, na svaku "zadatu" emociju, grupa u sali je jednoglasno odgovarala: - "ovaj klijent je pijan"!

U pijanstu i jeste kvaka, jer su oni u mogucnosti pokazati odvezati svoju vrecicu osjecanja samo kad kad malo popiju. U karaoke barovima dok piju litre pive sa sodjuom (koreanski alkohol od krompira, koji mirise na razredjivac), moji Azijati se napokon opuste. Nestanu sve drustvene stege, napokon mogu biti ono sto jesu.

Ja tad sjednem u jedan tamni kut, cijedim svoju kolu i pokusavam da uhvatim onaj trenutak kad se njihove skoljke otvore, onih par minuta dok jos nisu pjani ko deve, vec su bas onako taman. Samo tad vidim ko i sta su svi ti ljudi koji se okruzuju, i moram vam priznati da su emotivniji od mene!

PS podsjecam da je pretjerana kozumacija alkohola stetna za zdravlje, i da poruka ovog teksta nije da promovise alkoholna pica :-)

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
12/09/2011 17:34