beats by dre cheap

Ratoborni Vijetnamci

Jedna od prvih stvari koje sam morala nauciti u Vijetnamu, jeste da ne postoji granica izmedju privatnog i poslovnog zivota. Mogla bih dodati da privatnost kao pojam uopste  ne postoji, no to je vec druga prica.

Na poslu se ponasa kao u porodicnoj zajednici, prica se o svemu i sve se zna, zajedno putuju na odmor, idu u kupovinu, kuhaju za praznike… Kad mi je jedan zaposlenik predao ostavku sa objasnjenjem da ostali vise nece da budu njegovi drugovi, zapitala sam se da li ja vodim jedno ozbiljno preduzece ili predskolsku nastavu. No covjek se moze prilagoditi svemu, pa sam i ja pocela organizovati priredbe, druzenja i slavlja.

 

Prosli cetvrtak smo svi isli na izlet. Sat i po voznje do parka na sjeveru Sajgona, koji nudi razlicite aktivnosti i naravno obilat rucak, “jer sreca ulazi na usta”. Skijali smo i sankali se na travi – i naravno svi padali na opste zadovoljsto fotografa amatera – zaprijetila sam ozbiljim sankcijama ko se usudi staviti moju sliku na facebook gdje sam izvrnula sve cetiri. Vozali se po jezeru u pedalinu u obliku labuda. Oni hrabriji (i laganiji) su jahali nojeve i hranili krokodile stapovima za pecenje. 

Glavna zabava je bila bitka “paintball-a”. Obukli smo maskira odjela, navukli prsluke i zastine maske i onda otisli na « bojno polje » koje je trebalo da izgleda kao dzungla. 40°C i vlaznost od 99% su pomogli da dozivljaj bude potpun. Pocela je bitka izmedju dva tabora, kuglice za bojom su prastale na sve strane.

 

Ubrzo mi je postalo jasno zasto su Vijetnamci uspjeli naprasiti i Francuze i Amerikance. Dok sam ja shvatila  kako moja puska radi, i kako mogu disati kroz masku i prezivjeti koji minut  na toj vrucini, moje kolege Vijetnamci su vec puzali kroz gusto rastinje, bacali se u prasinu i nemilostdno pucali na « neprijatelja ».  Zaklonila sam se iz plota od bambusa i posmatrala, no kako zauzimam vise prostora nego prosjecan Vijetanmac, « meci » su dolazili sa svih strana. Samo sam se dublje zavukla u paprat.

 

Sjetila sam se da sam tacno prije 20 godina prvi put sisla u podrum, jer su prve granate zasipale Stari Grad. Tada sam se jos  nadala, ta ce se « to » zavrsiti do mog rodjendana koji je bio 4 dana kasnije, jer se rodjendan mora slaviti. Sjetila sam se i « proslave » rodjendana u podrumu i kolaca koji je moja tetka uspjela napraviti i snala i olovaka koje su mi komsije poklonile…

 

U medjuvremenu, protivnicki tabor je osvojio zastavu i moja ekipa me je gledala sa prijekorom sto se nisam borila. Htjela sam im objasniti da mi se bas danas ne igra rata, i  da su njih odgajali da budu ratoborni ako hoce da prezive, a ja samo znam sagnuti glavu i saviti ramena. Htjela sam im objasniti jos mnogo toga, ali sam samo rekla da mi se puska zaglavila i predala svoju municiju jednom hrabrom borcu za iducu bitku.  

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
08/04/2012 16:55