beats by dre cheap

Japanom behar probeharao... ili nije jos

Kad sam po prvi put prije par godina krenula za Japan, napravila sam listu stvari koje su za mene predstavljale tu zemlju jos od djetinstva i koje moram pronaci da bi mi racunalo u staz da sam bila u Japanu.

- Kimono

- ikebana
- sushi neobicnih boja i okusa
- Buba-san (onaj lik iz crtanog Eustahija Brzica)
- tresnje u cvatu

Svaki put kad bih isla u Japan imala sam po jedan "tuspas". Prvo sam kupila kimono. Birala satima, a onda jos nabavila dva razlicita svilena  pojasa, da mogu da se uredjujem. Obukli su me u kimono, svezali pojas, fino me upakovali, a onda me je uhvatio srklet i vrucina, pa sam sve lijepo spremila u ormar. Ako kome treba kimono za kakav maskenbal, nek se javi.


Kolegica Japanka, me je obecala odvesti na pocetnicki kurs ikebane za strance. Dala mi je neku knjigu da se malo uvedem u gradivo, Uspjela sam procitati 3 stranice u pet navrata i odustala. Vjerovatno nisam dovoljno profinjena za to.


Probala sam sushije svih duginih boja. Isla sam zorom na riblju pijacu da vidim kad transiraju sabljama ogromne ribe, ali opet se radje vratim na jakitori, raznjice pecenog mesa. Jedan moj prijatelj mi je rekao da ja volim japansku hranu samo kad lici na cevape... Toliko o mom gastronomskom avanturistickom duhu.


Nisam nasla plisanog Bubu-san, ali mi se posrecilo da radim sa jednim finim gospodinom koji je isti on; ima cak i iste naocale. Svaki put kad ga vidim, jednostavno se usrecim, iako ne mogu nikome objasniti zasto.


Jedinom mi se ne da sa tresnjama. Isla sam svakog proljeca i svaki put je bilo ili prerano ili prekasno. Zadnji put krajem marta sam bila sigurna da ce me docekati ruzicasti cvjetovi, no grane carskog vrta Kokyo u Tokiju, su bile jos gole. Hodala sam po kisi punih 6 sati, po vrtu  koji ima vise od 20 km2, ali niti jedno drvo nije bilo probeharalo, bas kao meni u inat. Mogu samo zakljuciti da me tresnje u Japanu ne vole. Cak  sam pokusala otkinuti komadic plasticnih grancica tresnje u cvatu koje ukrasavaju prodavnice na aveniji Ginza, ali su bile zilave... Na kraju sam kupila solju sa beharom u obicnom Starbucksu. Sto se mene tice zavrsila sa beharom i tresnjama u Japanu, pa sad mogu da predjem na ozbiljnije stvari.

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
12/04/2012 17:56