beats by dre cheap

Sumo turnir - Japan

Odveli me u proslu subotu da vidim veliki turnir Tokia u sumo hrvanju. Povesti mene na sumo turnir??? Mene, koja brojim svaku kaloriju koja udje u mene, jer se one izgleda mnoze u mom tijelu, i tu istu mene koja je zadnji put pogledala u komadu neko sportsko takmicenje, kad je jos onomad Zidane igrao... (da, onaj put kad je glavom opalio onog zlog Talijana)...

Hajde, gdje svi Turci (Japanci) tu i mali Mujo (ja). Da vidimo uzivo i taj Sumo.

Turnir traje 15 dana, od jutra do 6 navece. Ujutro se bore maldi sumo hrvaci, a na kraju nastupaju oni iskusni, debeli i dugokosi. Mi smo dosli taman kad su Makuuchi - najvisa kategorija suma - izasli da se predstave na zemljani ring. Iznendilo me je da vecina nisu Japanci, vec Mongoli, Evropljani, Koreanci, ili porijeklom sa Havaja ili egzoticnih ostrva kao Samoa, Nova Kaledonija ili Guam. Sta ih je dovelo dotle da postanu Sumo borci... vjerovatno novac i slava. Samo od sponsora jedne borbe koja traje do 2 minute, mogu da zarade do  25.000 eura... mnogo vise nego jedan klasicni hrvac u Bugarskoj.

Na svu srecu jedan od mojih pratilaca, je strastveni ljubitelj suma, tako da mi je objasnio pravila. Dvojica se pojave na okruglom ringu, oivicenom pletenicama od slame. Pvo se malo poklanjaju, onda se vrate u svoj cosak, namjeste pojas / pelenicu koja je napravljena od 8 metara svile, popiju malo posvecene vode, pljunu je, a onda obilato posipaju ring solju, da ga ociste od negativne energije i vjerovano da bude manje klizav.

Nakon 6 dugih naklona, udaranja po butinama, i ceremonijala sa soli i vodom, pocinje borba koja moze trajati od 1 sekundu do 2 minute. Ono sto meni lici na guranje, je kombinacija od 64 dozvoljenih zahvata. Cilj je protivnika izbaciti sa ringa – par puta padnu na publiku, ili ga natjerati da tlo dohvati bilo kojim dijelom tijela osim stopala. Nema kategorija po tezinama, tako da jedan od protivnika moze biti tezak samo 80 kila, dok drugi ima preko 150. Dakle, cilj je biti sto deblji i tezi, da te onaj drugi ne moze uhvatiti za pojas i iznijeti iz ringa. .

Citav turnir je bio veoma veseo, a meni se najvise svidjalo kad jedan padne na sudiju sa strane. U pauzama je publika hrlila da kupi Sumo hranu, mjesavinu rize, mesa, masnoce, ribe i povca.  Ja sam pila caj, bez secera...

Zene ne mogu da budu sumo.  Stovise, zene ne smiju da stanu na posveceni ring, jer bi tada trebalo tone soli da se “ocisti” . Prodiskutovala sam taj klasican primjer diskriminacije sa par dama, i odlucili smo osnovati zensku Sumo ligu – “Sumita”. Ta mi se ideja strasno dopada, jer bih mogla poceti piti caj sa secerom, a jako bih voljela naci se na ringu sa jednom ili 2 posebne dame, samo bih uvela i 65. zahvat – cupanje za kose!

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
30/09/2012 16:22