beats by dre cheap

Kako su Shogunu otkinuli glavu - Kyoto

Nekad davno dok sam jos bila mali piljak, na televiziji se prikazivala serija Shogun, gdje je glavnu ulogu igrao Richard Chamberlain. Richard u kimonu je postao moja ljubav te sezone  i nisam mogla docekati iducu epizodu. No iz nekih razloga posljednju epizodu nisam mogla gledati, vjerovatno je bila emitovana prekasno za malu djecu, ili su me odvukli iz Sarajeva negdje da disem cist zrak. Zamolila sam svoju milu tetku da pogleda seriju i preprica mi sta je bilo sa Richardom shogunom. Moja tetka je izgleda imala pametnijeg posla i nije vidjela epizodu. Na moje pitanje, sta je bilo sa Shogunom, odlucila je da prekrati svoje, a i Shogunove muke i rekla mi :

-          nista posebno samo su onom tvom Shogunu otkinuli glavu.

?!?!? Mozete zamisliti moje zaprepastenje i uzas! Mom Richardu otkinuli glavu… Trebalo mi je par sedmica da se ponovo zaljubim u nekoga. Mislim da je na redu bio Cezar Borgia.

Prosle sedmice sam posjetila  palacu shoguna u Kjotu –Nijo. Citav niz kuca u velikom vrtu, orkuzenom vodom, podignut 1600. godine, odakle su vladali Shoguni. 15 generacija Shoguna, je zivjelo tu, vodili bitke i zpletke u feodalnom Japanu, dok je Kjoto jos bio glavni grad. Krajem 19. vjeka, poslijednji Shogun je predao palacu japanskom caru, ali prica ne kaze sta je bilo sa njegovom glavom.

Placa u tradicionalnom japanskom stilu, sa papirnim prozorima, bez namjestaja, sa bogato oslikanim zidovima i podovima prekrivenim tatamijima. U prvom dijelu Shogun je primao svoje jatake, i svi su sjedili na podu sa lijepo rasirenim kimonom – tako bar danas sjede lutke. Nigdje ni jednog jastuka, sofe, mindera… nije ni cudo sto su propali sa tako ukocenim koljenima. Cak i u privatnim apartmanima gdje je Shogun zivio okruzen gejshama, nije bilo nekog konfora. Ako se jos uzme u obzir da je pod napravljen od dasaka koje bucno cvile kad se hoda po njima i tako obavjestavaju Shoguna da neko dolazi, a sigurno je non stop neko dolazio, mogu samo zakljuciti da nije bilo lako biti Shogun.

Nikad nisam saznala sta je zaista bilo sa Richardom u Shogunu, ali kao stranac on nije mogao biti u tom drustvu. Sigurno je bio spijun, pa onda neka su mu i otkinuli glavu !

Good morning Vietnam
http://auboutdelanuit.blogger.ba
06/10/2012 06:51